Elárulok neked egy nagy titkot!

A leghatásosabb módszer az emberek befolyásolására, ha úgy tudod rájuk erőltetni az akaratodat és megmondani nekik, hogy mit tegyenek, ha eléred, hogy azt higgyék azok a vélemények, gondolatok és vágyak, amiket te ültettél el a fejükbe, valójában az ő egyedi gondolataik, amit mindentől és mindenkitől függetlenül alkottak meg.

Miért jó ez?

Azért, mert minden egyes ember szerelmes a saját véleményébe, a saját döntéseibe, a saját választásaiba és még akkor is hajlandó kitartani mellettük, ha egyébként minden tény ellenük szól. Más esetben viszont, amit mástól hallanak, azt mindig kétkedve, bizalmatlanul fogadják.

Például, ha én azt írom neked, hogy ez a cikk nagyon is hasznos a számodra, akkor egyből úgy reagálsz, hogy “Mit dumál nekem ez a hülye gyerek? Nekem ne mondja meg senki, hogy mi a jó!” Vagyis lázadsz! Ha azonban te gondolod azt, hogy ez a cikk hasznos a számodra, akkor a tartalmát igaznak fogod elfogadni és senki nem tud meggyőzni az ellenkezőjéről.

Erre a manipulációs műveletre a legeslegjobb példa a “tudatosság” illetve a “tudatos életmódnak” csúfolt jelenség.

Beszéljünk most erről egy kicsit!

Személy szerint én mindig is azt gondoltam, hogy a tudatosodásnak van valami köze magához az egyénhez. Mindig azt hittem, hogy a tudatosodás egyfajta “belső úton való járást” jelent, ami csak a tiéd, és aminek során jobban megismered önmagadat, felismered, hogy ki is vagy valójában, és hogy mire van szükséged.

Ezzel valamelyest egyet tudsz érteni velem? Mert a legtöbb “tudatosodási” szakember és weboldal igen!

Tehát azt mondod nekem, hogy te itt Európa közepén, mindentől és mindenkitől függetlenül a saját belső utadat járva arra a következtetésre jutottál, hogy neked izlandi zuzmóra, kókusztejre, zöld kávé és gránátalma kivonatra van szükséged. Csupa, csupa olyan dologra, amivel se te, se az őseid ezelőtt soha nem találkoztak, de neked hirtelen ez villant be az agyadba.

Milyen érdekes, hogy elvileg mindenki a saját belső útját járja függetlenül másoktól, de mégis hajszál pontosan ugyanerre az álláspontra jutnak. “Végigjártam a belső utamat és azt érzem, hogy nekem mandulalisztre, barna cukorra, xilitre és zöld kávé kivonatra van szükségem.”

Nem tartod érdekesnek?

Ez valóban a saját döntésed volna? Valóban önmagadtól jutottál erre az elhatározásra? Vagy esetleg megint arról van szó, hogy valaki ismételten megmondja neked, hogy mit gondolj, mit higgy, mit tarts fontosnak, mit fogadj el igaznak, mit csinálj és még azt is, hogy mit egyél?

Nem tudom te hogy vagy vele, de én azt látom, hogy ez a tudatos életmód elég drága mulatság! A tudatosodás ma egyenlő a méregdrága készítmények vásárlásával, a semmitmondó és félrevezető információk befogadásával, a rengeteg haszontalan kacat felhalmozásával és természetesen az önigazolások keresésével.

Gyönyörű szó ez a tudatosodás! Elhiteti veled, hogy ez a tiéd, a te saját döntésed, a te saját utad és választásod. Azonban ez nem igaz!

A legnagyobb hazugság a tudatos életmódról az, hogy elhitették veled, hogy tudatos! Valójában ez egy iparág, a fogyasztói társadalmat fenntartók legújabb támadása a pénztárcád ellen. Semmi köze se hozzád, se az egyéni belső utadhoz.

Nagyon fontos!

Ne keverjük össze a tudatos táplálkozást vagy életmódot az egészséges táplálkozással!

A tudatos táplálkozás és életmód azt jelenti, hogy te azt teszed, azt veszed és azt eszed, amit mondanak neked!

Az egészséges táplálkozás viszont azt, hogy azért utána jársz dolgoknak.

Rájössz arra, hogy minden méregdrága külföldi készítménynek és gyógynövénynek megvan a magyar megfelelője, ami ugyanolyan hatásos, (ha nem még hatásosabb) és nem kerül 4000 Ft-ba egy havi adag. Elfelejted azt a hülyeséget például, hogy a csirkehús jó, a sertés pedig rossz, mert utánajársz, hogy a hús minősége és tápértéke az állat tartásán és nem magán az állaton múlik.

És még hosszasan lehetne sorolni.

Általában az emberek az egészséges életmódot (sport, táplálkozás, mérsékelt alkoholfogyasztás, tényleges tudás stb.) akarják kiváltani a “tudatos” életmódjukkal (fogyasztószerek, kiegészítők, gyógyhatású készítmények, kristályok, mantrák stb), hogy a lelkivilágukat megnyugtassák. “Ma is tettem valamit az egészségemért! Bevettem 8 pirulát, amiről valójában azt sem tudom, hogy mi, és elmormoltam 3 hindu mantrát, amit nem is értek.”

Ui:

Természetesen nem azt mondom, hogy a ginseng, a zöld kávé kivonat vagy kombucha tea nem hatásos, mert az, nagyon is! De azt is tudnod kell, hogy minden külföldi gyógynövénynek és gyógyhatású készítménynek megvan a magyar megfelelője, ami ugyanolyan hatásos, és lehet, hogy a tudtod nélkül ingyen nő a kertedben.

 

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét