A céltalan ember! Arra mindannyian képesek vagyunk, hogy megfogalmazzuk, mi az, amit nem akarunk az élettől. Nem akarunk a jelenlegi munkahelyünkön dolgozni, nem akarunk boldogtalanok lenni, nem akarunk betegeskedni, szenvedni stb. Azt viszont, hogy mit is várunk el az élettől, már nagyon kevesen tudjuk részletesen megfogalmazni.

Te például meg tudnád mondani, hogy mik a céljaid? Mit szeretnél elérni az életben? Mi az, amire igazán vágysz?

Ameddig ezt nem tisztázod magaddal és nem tereled magad erre az útra, addig te is csak sodródsz az árral.

Aki határozott elképzelés hiányában csak sodródik az élet nagy tengerén, az nem tudja megmondani, hogy miért kel fel reggelente, miért tanul, miért dolgozik és miért küzd. Fogalma sincs mit, miért tesz, vagy éppen nem tesz. A céltalanul sodródó embernek nincs egy megtervezett lépése sem,  így pedig senki  ne csodálkozzon azon, hogy nem azt kapja az élettől, amit szerinte “megérdemelne”.

Az alábbiakban bemutatom neked a céltalanul sodródó ember legfontosabb ismertetőjeleit, remélem, hogy nem ismersz magadra.

 

  1. A célok nélküli ember soha, semmi olyat nem visz véghez, aminek a megvalósításához folyamatos gondolkodás és hosszantartó erőfeszítés szükséges.

2. Minden pénzét elkölti sőt, ha hitelhez jut, még többet szór el, mint amennyit megkeres!

3. A lelkesedés és a kezdeményezőkészség hiánya miatt nem kezd bele semmibe, hacsak nem mások kényszerítik rá. Valódi gyengeségét az mutatja, hogy mindig mindenben a könnyű utat keresi.

4. Mindenről van véleménye, de pontos tudása szinte semmiről.

5. Újra és újra elköveti ugyanazokat a hibákat anélkül, hogy tanulna belőlük.

6. Minden kérdésben szűklátókörűen és intoleránsan viselkedik, ezért gyorsan keresztre feszítené azokat, akik nem értenek egyet vele.

7. Mindenbe belekezd, de szinte semmit nem fejez be!

8. A másiktól mindent elvár, de ő maga szinte semmit, vagy csak nagyon keveset hajlandó viszonozni.

9. Ha teheti nem hoz határozott döntést semmiről sem. Ha mégis döntenie kell, akkor döntését az első adandó alkalommal az ellenkezőjére változtatja.

10. Könnyen kritizál másokat, különösen olyanokat, akik sikereket értek el azokon a területeken, amelyeken ő is szeretett volna.

11. Inkább hazudik, minthogy beismerje a tudatlanságát.

12. Fantáziája nagyon kevés, ellenben az egója hatalmas.

13. Összeférhetetlen természet, aki nem tudja féken tartani az érzelmeit.

14. A körülötte élő emberek közül senkivel sem akar együttműködni.

15. Ő az, aki a szemedben dicsér, míg a hátad mögött elmond mindennek.
A határozatlan és sodródó ember hagyja magát befolyásolni. Hagyja, hogy a rajta kívül álló körülmények irányítsák az életét. Ezek az emberek tiltakozás nélkül mindenbe beletörődnek, legyen bármi is az, amit eléjük vet a sors. Nincsenek világos terveik és fogalmuk sincs mit akarnak az élettől.

Rengeteg dologról van véleményük, de valójában egyik sem a sajátjuk. Egy hangszóróként üzemelnek és csak továbbmondják azt, amit a tévében, a rádióban láttak és hallottak, vagy a neten olvastak. Még saját magukat is becsapják azzal, hogy elhitetik magukkal, hogy ezek a vélemények az ő saját gondolataik.

 

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét