Így ver át a jósnő! Aki már jósoltatott magának az bizonyosan megdöbbent azon, hogy mi mindent tud róla a jós, talán még olyan dolgokat is, amiket rajta kívül senki más nem tudhat.

Nagyon sok kommunikációs szakértő vizsgálta már a jósbizniszt és megállapították, hogy a “jövendőmondók” jóslás közben egy “cold reading” nevű módszert használnak, ami egy sohasem látott személy testbeszéd olvasását, valamint  hanghordozásának és nyelvi megfogalmazásainak elemzését jelenti, ami kb. 78-80%-os pontossággal be is válik.

A jósok, tehát nem jövendőmondók, hanem átlagon felüli testbeszédolvasók és kommunikáció elemzők!

A hiszékeny, rászedhető ember szemében a jóslás maga a csoda, holott az eljárás alapja a testbeszéd alapos megfigyelése, amihez hozzájön még az emberi természet ismerete, illetve a statisztikai valószínűség. Ezzel a módszerrel szerzik rólad az információt a látnokok, az asztrológusok, a kártya- és tenyérjósok.

Sok “cold reader” lényegében nem is tud a saját nonverbális jelérzékelő adottságáról, így előbb-utóbb a meggyőződésévé válik, hogy valamiféle látnoki képessége van. A jós hite önmagában csak fokozza a produkció meggyőző voltát, amihez persze az is hozzájárul, hogy aki jóshoz jár, az eleve hisz az ilyenekben, az eredményben pedig nem kételkedik.

Miután a jós előkészítette a díszletet a “testbeszédolvasó szeánszhoz” megkezdi az általad küldött jelet dekódolását (testbeszéd, testtartás, gesztusok, mimikák, arcjáték, hanglejtés, szóhasználat stb.) és összerakja magában a képet.

Biztos neked is feltűnt már, hogy a jósok 90%-a nő. Ennek az az oka, hogy a nők sokkal jobban olvassák a testbeszéded, mint a férfiak.

Ennek kettő oka van:

Az egyik, hogy a múltban a nők sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben voltak, mint a férfiak, így gyorsan meg kellett tanulniuk olvasni a közeledő ember testbeszédét, hogy fenyegetést jelent-e rájuk nézve vagy sem. A másik ok a gyermekvállalás, hiszen az anya és a gyermeke az első években csak és kizárólag a testbeszéd segítségével értik meg egymást.

A nők nagyon jó testbeszédolvasók!

 

Allan Pease a testbeszéd tudományának egyik nagy alakja olyan jósnők körében végzett kutatásokat, akik tudták, hogy semmiféle hatalmuk nincs. Név nélkül (egy kis mellékes fejében) elárulták, hogy ha valamilyen oknál fogva nem sikerül olvasniuk a páciensen, akkor egy előre betanult szöveggel próbálják meg “levenni a lábáról”.

Ezt a szöveget szóról szóra idézném a tanulmányból:

“Nagyon örülök, hogy eljött hozzám! Látom nyugtalanítja valami, mert erős jeleket bocsát ki felém. Érzem, hogy amit a legjobban vár az élettől, az néha irreálisnak tűnhet, és ön már-már attól fél, hogy mindez teljesen elérhetetlen. Úgy érzem, ön olykor barátkozó, nyílt és bizakodó az emberekkel, máskor pedig visszahúzódó, tartózkodó és óvatos. Büszke rá, hogy önállóan alkot ítéletet és csak akkor hiszi el, amit lát és hall, ha kellő bizonyítékot kap rá. Kedveli a változást és a változatosságot, idegesíti a korlátozás és a monotónia. Szívesen megosztja legbensőbb érzéseit az önhöz legközelebb állókkal, de felismerte, hogy nem bölcs dolog, ha túlzottan nyílt és kitárulkozó. Egy S betűs férfi most erősen hat önre, a jövő hónapban pedig felkeresi önt egy novemberi születésű nő egy izgalmas ajánlattal. A külső szemlélő számára ön higgadt és fegyelmezett, belül azonban nyugtalan és aggodalmaskodó, és gyakran rágódik azon, hogy csakugyan jól döntött-e.”

Minden embertípusnak van egy nagyon jól behatárolt jellemzése, amire lehet építeni. A hiszékeny, naiv, “elveszett”, érzékeny, önbizalomhiányban szenvedő, jósnőhöz járó emberek 80%-ban magukra ismernek a fenti jellemzésből.

Láthatod, hogy nincs szükség semmi másra, csak jó testbeszéd és arcolvasó képességre, egzotikus, varázslatos környezetre és persze a hiszékeny és naiv páciensre. Ha ez megvan garantáltan levehetünk bárkit a lábáról.

Ismételten láthattad, hogy mekkora erő és hatalom rejlik a testbeszéd helyes értelmezésében. Ha követed a magazin testbeszéd  rovatát, akkor te is képes leszel ugyanolyan hatékonyan, ha nem még hatékonyabban olvasni az emberekről, mint a “jósok”.

 

Kattints a gombra és töltsd le az ingyenes “Hogyan leplezzük le a hazugságokat” című e-könyvemet!

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét