A tudatalatti működése: A tudatalatti elme egy pszichológiai fogalom, amely azokat az aktív lélektani folyamatokat foglalja magában, amelyek nincsenek a tudat értelmi tevékenységének középpontjában, a háttérből azonban erőteljes hatást gyakorolnak a tudatos folyamatokra.

A korábbi ismereteid, tapasztalataid, tanulmányaid, amire az adott pillanatban egyáltalán nem is gondolsz (vagy azt hiszed, hogy már rég elfelejtetted őket), asszociatív kapcsolatban állnak a gondolkodásod aktuális tárgyával, így befolyásolhatják a döntéseidet és a gondolataidat.

A tudatos elmével szemben a tudatalatti soha nem alszik, soha nem pihen és minden egyes élményt, tapasztalatot tárol, amit az életed során valaha is megismertél, átéltél, megtanultál (erre a hipnózis számtalan bizonyítékkal szolgált) és mindezeket felhasználja, hogy irányítsa a tudatos gondolkodásodat. A tudatalattid irányítja az életben maradáshoz szükséges testi funkcióidat, mint például a légzést, a kiválasztást vagy a szívverés szabályozását, „tárolja” a szokásaidat, a hóbortjaidat, a magatartásmintáidat, a tanult, valamint öröklött reakcióidat és tudásodat, így például a testbeszéd alkalmazását és értelmezését is.

Nézzünk egy egyszerű példát a tudattalanul alkalmazott testbeszédre:

Amikor először találkozol valakivel, akkor az üdvözlés során (jó esetben) mind a ketten egymásra mosolyogtok. A mosolyt tudatosan felismered a partnered arcán és annak is tudatában vagy, hogy te is rámosolyogtál. Azonban az üdvözlés során történik még valami, amit talán sem a partnereden, sem magadon nem veszel észre tudatosan. Ez a jelenség a szemöldök megemelése.

Ha megismerkedsz valakivel és barátságosan állsz hozzá, akkor tudattalanul egy pillanatra mindkét szemöldöködet felhúzod, ezzel tudatva vele, hogy örömödre szolgál a megismerése és nem áll szándékodban ártani neki vagy gondot okozni. Ha azonban valamilyen okból rossz kedved van, nem örülsz a találkozásnak, vagy nem tiszteled a másikat, akkor a szemöldökeid nem mozdulnak. Ez teljesen tudattalanul történik és nincs felette ellenőrzésed! (egészen addig, amíg nem szerzel tudomást a létezéséről és nem próbálod meg szándékosan manipulálni.)

Nézzük, hogyan értelmezed ezt a gesztust:

Tegyük fel, hogy megismerkedsz valakivel, aki nem igazán örül a találkozásnak és ezt a testbeszédével is kifejezi. A nevét szinte kipréseli a szűkre nyitott száján, a szemöldökei pedig mozdulatlanok maradnak. A tudatos elméd ugyan nem vette a lapot, de a tudatalattid azonnal megértette, hogy az illető nem közeledett túl barátságosan. Ekkor a tudatalattid azonnal elkezd dolgozni a háttérben és hatást gyakorolni az illetőről alkotott tudatos gondolataidra, így hirtelen rossz érzéseid támadnak. Tudatosan nem tudod megfogalmazni, hogy mi a bajod a másikkal, csak annyit érzel, hogy „Nem tudom miért, de valahogy nem szimpatikus nekem ez az ember.„

 Itt egy másik példa a tudattalanul értelmezett testbeszédre

A férfiak ösztönösen vonzódnak azokhoz a nőkhöz, akiknek tág a pupillájuk. Ha egy nő érzelmileg érintve van és tetszik neki a férfi, akkor a pupillája kitágul. Ha ezzel szemben közömbös vagy érdektelen a számára, akkor jellemzően kisebb. A férfiak tudatosan már rég elfelejtették a szem üzenetét, de a tudatalattijuk mind a mai napig tisztában van vele, hogy egy kitágult pupillájú nőnél sokkal több esélyük van, így jobban is vonzódnak hozzájuk. Tudják ezt a férfimagazinok is, és Photoshop segítségével növelik a címlaplányok pupilláját, hogy még vonzóbbak legyenek.

A férfiak persze mit sem tudnak a tudatalatti munkájáról és fogalmuk sincs, hogy miért vonzódnak a tágabb pupillájú nőkhöz, még azt sem tudják, hogy a tág pupilla az, ami vonzza őket.

Így működik a tudatalatti!

Az emberek testbeszédéből kiolvasva pontosan tudja, hogy ki az, aki barátsággal, közömbösen vagy ártó szándékkal közeledik. Ki az, akinél van esélyed a táncparketten és ki az, akinél nincs. Kik a dominánsak, a magabiztosak, az erősek és kik az alárendelt személyiségek. Pontosan érzékeli az összeférhetetlenséget a partnered szavai és testbeszéde között, így azonnal kiszúrja a hazugság és a megvezetés szándékát.

Megállás nélkül azon dolgozik, hogy segítsen minket és a tudtunkra hozza az igazságot, így sokszor támadnak olyan érzéseink, amiket egyszerűen nem tudunk megmagyarázni. Amikor úgy fogalmazol, hogy rossz előérzetem van ezzel az emberrel kapcsolatban, vagy „a szeme sem áll jól”, akkor tudat alatt dekódoltad az illető csalás és megtévesztés iránti szándékát.

Sokan a tudatalatti tevékenységét nevezik hatodik érzéknek vagy női megérzésnek. (A nők egyébként sokkal jobb testbeszéd olvasók, mint a férfiak).
Mivel a kommunikációnk középpontjában a szó áll, így tudatosan már nagyon rég nem értjük a testbeszédet. A legtöbbünk megbízható emberismerete, (ami számtalan kényelmetlenségtől óvott meg minket a múltban) mára már csak egy halk tudatalatti hang, ami annyit suttog a fülünkbe, hogy „valami nem tetszik, valami nem stimmel,” ha ellentmondást érzékel mások szavai és testbeszéde között.

Persze megvan a lehetőséged, hogy fejleszd a testbeszéd olvasó képességedet!

 

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét