Gondolom te is számtalan alkalommal hallottál vagy olvastál már a gondolataink “teremtő erejéről”. A gondolataink érzelmeket generálnak, az érzelmek pedig cselekedetekre sarkallnak vagy megtorpanásra kényszerítenek. Ami azonban számomra a legérdekesebb, hogy minden érzelmünk megmutatkozik a testünkön, de legfőképp az arcunkon.


Hogyan kapcsolódik mindez az egészségedhez?

Paul Ekman pszichológus mutatott rá elsőként, hogy az aktuális gondolataink, az átélt érzelmeink és a testtartásunk között összhang figyelhető meg, így az a kérdés fogalmazódott meg benne, hogy lehetséges-e gondolatokat és érzelmeket “mesterségesen” létrehozni azzal, hogy a testünkre, illetve az arcunkra erőltetjük például a félelem, a düh, az undor, a szomorúság vagy a boldogság jeleit?

A válasz IGEN!

Több ezer embert vizsgálva bebizonyosodott, hogy ha például dühös arckifejezést vágsz és ezt tartod is kb. 40 másodpercig, akkor az elméd elkezd dühítő és idegesítő múltbéli képeket felidézni vagy kreálni, aminek hatására valóban dühös leszel, és a tested is ennek megfelelően reagál. Hevesebben kezd el verni a szíved, megemelkedik a pulzusod, a vérnyomásod, az adrenalin, valamit a kortizol szint is a véredben. Emellett a külső jelek is tovább erősödhetnek, ökölbe szorul a kezed és/vagy leszeged az állad.

 

Ezekből a bizonyított tényekből kiindulva Rinad Minvaleev orosz tudós és csapata arra kereste a választ, hogy vajon melyik lehet az a testgyakorlat, ami a legnagyobb pozitív változást képes előidézni az “emberi gépezetben” mind gondolati, érzelmi és fizikai szinten.

Biztos te is hallottál már róla, hogy az érzelmeinkért leginkább, a belső elválasztású mirigyeink által termelt hormonjaink a felelősek. Bizonyára hallottál már a dopaminról például, amit boldogsághormonnak is neveznek, vagy az endorfinról, amit a szervezet természetes fájdalomcsillapítójaként ismernek.

Most hadd ismertesselek meg további kettő nagyon lényeges hormonunkkal, amit névről már biztosan te is jól ismersz.

Az egyik a tesztoszteron, amit sokan kifejezetten férfihormonként tartanak számon. Való igaz, hogy a férfiak szervezetében nyolcszor-kilencszer annyi mennyiség található, de a nőkben is ott van és rájuk is ugyanolyan hatást gyakorol, csak más arányokban. A tesztoszteron az erő, a dominancia és a bátorság hormonja! Összefoglaló néven nevezhetjük az önbizalom hormonjának is. Minél több a tesztoszteron a véredben, (nemedtől függő arányokban természetesen) annál magabiztosabb, kockázatvállalóbb, bátrabb és céltudatosabb vagy.

A másik hormon a kortizol, ami megfelelő mennyiségben rendkívül fontos az ember számára, azonban túltermelődés esetén káros. Az egyszerűség kedvéért hívjuk a kortizolt stresszhormonnak. Minél magasabb a szervezetedben a kortizol, annál gyengébbnek, bátortalanabbnak, kiszolgáltatottabbnak, esendőbbnek, vagyis nyugtalanabbnak, stresszesebbnek érzed magad.
Minvaleev több száz jóga, pilátesz, torna és küzdősport gyakorlatot vizsgálva megtalálta azt a “pózt”, ami az uraknál is és a hölgyeknél is átlagban 16%-al képes növelni a tesztoszteron szintet és 11%-al csökkenteni a kortizolét.

Ez a gyakorlat a jógából jól ismert kobra póz, amit a cikk tetején is láthatsz.

Ennek a gyakorlatnak a napi szintű 2, de inkább 3 percet felölelő kitartása (ami nem könnyű) hatalmas pozitív változást hoz az életedbe, ami tudományosan bizonyított! Ez a gyakorlat az erő, a magabiztosság, a bátorság és a céltudatosság “szimbóluma”, aminek hatására nemcsak magabiztosabban leszel képes gondolkodni, de magabiztosabbnak is fogod érezni magad.

Csökkenti a mindennapos stresszért felelős magas kortizol szintet és növeli az elégedettségért, magabiztosságért felelős tesztoszteronét, ami közvetve szolgálja az egészséged megőrzését.

Nem kell elhinni, csináld meg!

 

 

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét