Nekünk, embereknek a leghasznosabb adottságunk az intelligenciánk, főleg az idők folyamán egyre csiszolódó mintázatfelismerő képességünk. Ez a mintázatfelismerő képesség nagyon nagy segítségünkre volt a múltban, hiszen még akkor is képesek voltunk kivenni a zsákmány vagy a ragadozó képét a buja növényzetből, ha nem is láttuk teljesen. Agyunk a sok, apró jelből összerakta a képet, ezzel előnyt biztosított nekünk a többi élőlénnyel szemben.

Azonban ez a képesség kétélű fegyver, hiszen kivételes tehetséggel találunk mintákat ott is, ahol valójában nincsenek. A legjobb példa erre, ha felnézel az égre. Ha nézed a felhőket, akkor hirtelen azt veheted észre, hogy formákat kezdenek ölteni. Az egyik úgy néz ki, mint egy krokodil, a másik pedig úgy, mint Európa térképe. Az agyad mintákat és összefüggéseket talált ott, ahol valójában nincs is. Ha azt mondod a barátodnak, hogy „Nézd, az a felhő úgy néz ki, mint egy krokodil.” ő nem fogja krokodilnak látni, mert az agya teljesen más mintát alkotott arról a felhőről.

Te mit látsz bele a felhőkbe?

Az agyad nem ismeri azt a fogalmat, hogy értelmezhetetlen! Mindenben alakzatokat, formákat, értelmet keres (hogy a felismeréssel segítsen neked a túlélésben) és ha nem talál, akkor kreál. Így jelenhet meg Jézus arca a pirítóson, így csenghet néhány idegen szó „magyarosan”, és bizony, anno így kötöttük össze a csillagokat egy csillagképpé. Az elménk átver minket! Csodákat látunk, megmagyarázhatatlan dolgokat képzelünk, és felfoghatatlan eseményeket vizionálunk oda, ahol valójában nincsenek.

Látod Jézus arcát a pirítóson? (Abba most nem menjünk bele, hogy a valóságban egyáltalán nem úgy nézett ki, mint ahogy ma ábrázoljuk.)

Látod a védekező alakot a vízmolekulában? 

A tudomány ezt a jelenséget hamis mintázat felismerésnek nevezi.  Ennek pedig a legfőbb kiváltó oka, hogy mohón vágyunk rá, hogy fontosnak érezzük magunkat, hogy a személyes létezésünk különleges jelentéssel bírjon a földön. Ennek érdekében pedig készséggel becsapjuk önmagunkat és másokat is, amikor azt látunk bele a dolgokba, amit lényegében akarunk.

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét