A körülöttünk lévő valóság legmegbízhatóbb érzékelője a szemünk. Gondolnák nagyon sokan.  Valóban úgy tűnhet, hogy az emberi szemmel nagyon is jól láthatjuk a körülöttünk lévő világot, azonban a valóság az, hogy a szemünk nem túl jó. A szemünkkel csak egy nagyon kis részt látunk élesen és jó felbontásban.  Ez a rész körülbelül akkora, mint a hüvelykujjunk, ha karnyújtásnyi távolságból nézzük.

A szemed valójában ilyen homályosan lát!

És ez még nem minden!

A két szemünk a látóidegen keresztül elektromos jeleket küld az agyba. Az a terület, ahol a látóideg a szemünkhöz kapcsolódik egy idegekből álló „tölcsért képez”, aminek a középpontjában a fényt nem érzékeljük. Ezt nevezzük vakfoltnak. Mindkét szemünknek van egy-egy ilyen vakfoltja.

Valahogy így látsz a valóságban!

Gondolom most kétkedve húztad fel a szemöldöködet. Mi lenne, ha egy teszt segítségével szemléltetném neked, hogy az itt leírtak nagyon is igazak?

Keressük meg a vakfoltodat!

Takard le a jobb szemedet, majd a ballal koncentrálj erősen az alábbi ábrán a piros keresztre. Ezt követően lassan távolodj el a monitortól (ha eddig is távol voltál, akkor menj még messzebb). Ahogy távolodsz, idővel találsz egy pontot, ahol a piros kör eltűnik. Ezzel meg is találtad a szemed vakfoltját.  Ha elsőre nem sikerülne megtalálni, az azért lehet, mert nem csak a keresztre összpontosítasz a szemeddel. Ne add fel, meg fogod találni!

Mindezek ellenére mégsem egy két lyukat körülvevő elmosódott világot látunk. Mindez az agyunknak köszönhető. Az agyunk kitölti a réseket a számára (helyzettől függően) legvalószínűbb képekkel. Átalakítja a szemből érkezett nyers jeleket egy 3 dimenziós képpé, amit a világról kapunk. Ezeket a mentális modelleket tartjuk mi mindannyian valóságnak. Még akkor is, amikor alszunk, és az agyunk nem jut információhoz az érzékszerveinktől, teljes valóságokat vagyunk képesek alkotni a fejünkben, ahol bármi megtörténhet. Csak akkor jövünk rá, hogy álmodtunk, amikor felébredünk.

Szívesen képzeljük azt, hogy a szemünk a lehető legjobb, de mind a mai napig nem látjuk azt, ami egyenesen az orrunk előtt van, a sötétben pedig nem tudjuk kivenni a látvány finom részleteit.

Akkor tehát mi is valójában a valóság, és mi mit látunk belőle?

A valóságot nem az érzékszerveinken keresztül érzékeljük, hanem az agyunk kreálja! A valóság, mint olyan csak a szemlélő elméjében létezik.

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét