Több száz kutatásban és vizsgálatban bebizonyították már, hogy a magabiztos és az önbizalomhiányban szenvedő emberek közötti legnagyobb különbség az, hogy míg  a magabiztos emberek sokkal nyitottabb testtartást használnak a mindennapjaikban, addig a bizonytalan emberek sokkal zártabbak.

A bizonytalan ember testtartása

A bizonytalan, önmagát gyengének, tehetetlennek gondoló ember próbál a lehető legkevesebb helyet elfoglalni, próbál észrevétlenné válni. A testtartása görnyedt, a feje lehajtva, a vállai előrebuknak, a mellkasa beesik, a kezeit pedig szorosan maga mellé helyezi vagy szorítja. A teste minden egyes porcikájával védekezik!

A magabiztos ember testtartása

Ennek pontosan az ellenkezője! Egyenes hát, vállak hátrahúzva, mellkas ki, has be, a kezei szabadon mozognak távol a testtől (kitárulkozó testtartás). Emellett természetesen nem hiányozhat a magabiztos testtartás „szimbóluma” a felemelt áll sem, ami azt az üzenetet közvetíti, hogy „Tessék, üssetek meg! El fogom viselni!”

A testtartások magyarázata röviden az, hogy a magabiztos ember nem tart másoktól, a külvilágtól, de még a kudarcoktól sem. Nem kerüli a konfliktusokat, a nehéz feladatok vagy problémák megoldását, mert bízik önmagában, a meglátásaiban és a képességeiben, ennek köszönhetően pedig jóval bátrabb, kezdeményezőbb, kockázatvállalóbb és szó szerint nyitottabb a mindennapokban. Ezzel szemben az önbizalomhiányban szenvedő ember bizonytalan önmagában és a képességeiben, így ő is szó szerint sokkal zárkózottabb a világgal szemben.

És most jössz te a képbe!

Michelle Duguid pszichológusnő korai kutatásaiban rámutatott arra, hogy a magabiztos emberek a különböző letöltő oldalakon vagy az internetes játékok kezelőfelületein olyan avatart vagy fiktív képet választanak maguknak, amin a figura magas, széles, minden esetben áll, a fejét felemeli, kitárulkozik, erőt és magabiztosságot sugároz. Azonban, akik nem rendelkeznek egészséges önbecsüléssel és magabiztossággal, azok alacsony, ülő, karjait vagy lábait összefonó, fejét lehajtó, összehúzódó figurát választanak. A jelenséget „a hasonló, a hasonlóval tud azonosulni” pszichológiai vastörvény magyarázza!

Az elvégzett kutatások és megállapítások után Andy Yap nem fiktív, hanem valós Facebook profilképeket elemzett és ugyanarra a következtetésre jutott, mint korábban a kollégája. Az egészséges önbizalommal rendelkező nők és férfiak sokkal nyitottabb testtartással fotóztatják le magukat, míg a bizonytalanok sokkal zártabb pozícióban.
Plusz a magabiztos emberek minden esetben felvállalják az arcukat és önmagukat, a bizonytalanok pedig sokszor inkább egy fiktív képet (vagy semmilyen képet sem) raknak ki a nevük mellé a különböző közösségi oldalakon.

Röviden, ha magabiztosságot akarsz sugározni a külvilág felé a közösségi oldalaidon, akkor még véletlenül se engedd meg, hogy a fotós így állítson be!

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét