Amikor drága embertársad nem kíván őszinte lenni veled és úgy dönt, hogy ehelyett inkább gátlástalanul belehazudik a képedbe, akkor a testében nagyon érdekes folyamatok zajlanak le. Ha valaki hazudik, és tudja is magáról, hogy hazudik, akkor az idegességtől a vérnyomása egy pillanatra felszökik, ettől pedig minimálisan elkezd viszketni a fején vagy a nyakán a bőre.

Miért pont ott?

Azért, mert messze ez a legvékonyabb bőrfelület az emberi testen.

Ha valaki hazudik, akkor enyhe viszketést érez az arcán, a nyakán, az orrán, a fülén, vagy a szemén, és mivel semmi kivetnivalót nem lát a dologban, így meg is érinti a viszkető területet. Ezért szokták azt mondani a jól hazudó emberre, hogy vastag a bőr a képén. (nem érez viszketést)

Azonban a vérnyomás megemelkedésének van még egy nagyon érdekes következménye!

A chicagói Szaglás- és Ízleléskutató Alapítvány munkatársai kiderítették, hogy amikor hazudunk, akkor egy katekolamin nevű vegyület szabadul fel, amelytől megduzzad az orrnyálkahártya.

Különleges testtérképező kamerákkal, amelyekkel nyomon követhető a véráramlás, kimutatták, hogy mivel a szándékos hazugság kimondásakor megemelkedik a vérnyomás, ennek következtében megnagyobbodik az orr, tehát valóban bekövetkezik a meséből közismert Pinocchio-jelenség. A megemelkedett vérnyomás ingerli az orr idegvégződéseit és ettől áll elő a viszkető érzés. Az orr megdagadása ugyan szabad szemmel nem látható, de ez az a jelenség, ami kiváltja az orrérintési gesztust.

Na de mi van akkor, ha más okból viszket?

A hazugság kimondása miatt csupán minimálisan kezd el viszketni a fejbőr, így azt a felületet bőven elég csak megérinteni vagy maximum egy-két “lehúzó” mozdulattal kezelni, viszont, ha valakinek bármi más okból kezd el viszketni, azt általában szándékos vakarással, vagy hosszas dörzsöléssel enyhíti, nem csak könnyedén megérinti.

 

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét