Ha definiálni kellene a testbeszéd fogalmát, akkor azt mondanám, hogy a testbeszédünk a mindenkori érzelmi állapotunk külső leképezése. Egy gesztusunk vagy egy mozdulatunk rávilágít egy-egy pillanatnyi érzésre. A szavainkkal képesek vagyunk valótlan dolgokat állítani, rájátszani bizonyos érzelmekre és megtéveszteni másokat a szándékainkat illetően, de az ösztönösen berögződött reakcióink nem állnak az irányításunk alatt. A testtartásod, a gesztusaid, az arcjátékod vagy a hangszíned mind-mind arról árulkodnak, hogy mit gondolsz, és mit érzel valójában a másik emberrel vagy az aktuális szituációval kapcsolatban, a szavaidtól teljesen függetlenül.

Hogyan árulja el a testbeszéded a gondolataidat

Íme néhány hétköznapi példa, ami érthetővé tesz ezt számodra.

  • Az a nő, aki vastagnak gondolja a combját, az a kezével lefelé simítja a ruháját.
  • Aki unja, hogy folyamatosan ugyanazt ismételgetik neki újra és újra, az elkezd babrálni a fülével, tudat alatt jelezve, hogy eleget hallott.
  • Aki a beszélgetés során egy helyben jár, azt kívánja közölni, hogy menne már a dolgára.
  • Aki fél, az sok esetben karba teszi a kezét, mert tudat alatt védi a létfontosságú szerveit (szívét, tüdejét).
  • Aki őszintén és barátsággal közelít másokhoz, az megemeli a szemöldökét.
  • Aki gyengének és tehetetlennek érzi magát, az összehúzza a testét, aki azonban magabiztosnak, az kitárja.

A testbeszéded mindent elárul rólad, méghozzá úgy, hogy te nem is tudsz róla!

“De nekem ez a kényelmes!”

Mivel a testtartásunk az érzelmi állapotunk külső leképezése, ezért mindig azt a tartást fogjuk kényelmesnek találni, ami az érzéseinknek megfelel. (Kivéve természetesen, ha külső ingerekre reagálunk, fázunk, melegünk van, a magasban vagyunk stb.) Például, ha érdeklődést mutatsz a másik felé, akkor megnyitod a tested, ha azonban nem, akkor elzárkózol. Ha vitatkozó vagy elutasító kedvedben vagy, akkor az egyik lábadat a másikra teszed, ha azonban meggyőzhető és nyitott, akkor mindkét lábad a földön van. (Persze a miniszoknyás hölgyeknél ezt nem vehetjük figyelembe.) Ha változik a hozzáállásod és az érzelmi állapotod, akkor változik a testtartásod is. Ha a belső változások ellenére te mégis ugyanabban a pózban kívánnál maradni, akkor idővel kényelmetlennek fogod érezni és az agyad változtatásra sarkall. A testtartásod olyan, mint a kézírásod vagy az arckifejezésed, mindig az adott érzelmi állapotodat tükrözi.

Persze, semmit nem kell elhinni, próbáld ki a következőt:

Ha egy beszélgetés során azt látod, hogy a partneredet nem igazán érdekli, hogy mit mondasz, akár elzárkózóan karba is teszi a kezét (és megbizonyosodtál róla, hogy nem azért teszi ezt mert, mondjuk fázik), akkor tedd fel neki a varázskérdést. „És veled mi a helyzet?” Az emberek imádnak önmagukról és a saját dolgaikról beszélni, ez az izgalom pedig úgy fogja „kirobbantani” a karjait a mellkasáról, hogy öröm lesz nézni. (Persze előfordulhat, hogy valakinek annyira rossz a kedve, vagy annyira lehangolt, hogy még ez sem villanyozza fel.) Ahogy változik az érdeklődése a társalgással kapcsolatban, úgy fog vele együtt a testtartása és a testbeszéde is.

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét