A mai cikkben kicsit eltérnék a megszokott témától és az emberi viselkedés kielemzése helyett a kutyákéval foglalkoznék. Személy szerint imádom a kutyákat és mindig is arra törekedtem, hogy a lehető legtöbbet tudjak meg róluk, hogy megismerjem a viselkedésük okait és a testbeszédük jelentését. Az eddig megélt tapasztalataimat szeretném most átadni neked.

Akkor nézzük:

Mire következtethetsz a kutya közeledéséből?

Biztos megfigyelted már, hogy amikor két ismeretlen kutya először találkozik, akkor oldalról közelítik meg egymást és így vesznek szagmintát. Ugyanez a jelenség figyelhető meg akkor is, ha a kutya egy ismeretlen emberrel találkozik. Oldalról közelít, ezzel üzenve, hogy “Csak meg akarlak ismerni, nem akarok rosszat!”

Ha azonban a kutya támadni akar, akár emberre, akár egy másik kutyára, azt frontálisan teszi.Egyenesen nekiszalad az áldozatának!

Bármennyire hihetetlenül is hangzik, az ember pontosan ugyanezt teszi, ha ismerkedni, beszélgetni vagy, ha támadni akar! Ha beszélgetsz valakivel, akkor soha nem állsz vele teljesen szembe, hanem vagy az egyik, vagy a másik oldalára húzol. Figyeld meg, hogy társalgás közben a két lábfejed egymással derékszöget zár be. Az egyik lábfejed a partnered felé mutat, a másik pedig semleges irányba. Tudat alatt ezzel jelzed felé, hogy csak ismerkedni, barátkozni, csevegni akarsz bármiféle ártó szándék nélkül. Ha azonban le akarod támadni a másikat, akkor hasonlóan a kutyához, te is szemből teszed.

A tömegrendezvényekkor a rendőrök az emberek lábfejeit figyelik és ebből pontosan meg tudják határozni, hogy kik akarnak egymásnak esni. Ha a derékszög helyett az illető mindkét lábfeje egyenesen a másik felé mutat, akkor közbe kell (kéne) lépniük.
(Egyébként az egymás felé forduló lábfejek nagyon gyakoriak a szerelmeseknél is, akik másképp kívánnak egymásnak esni.)

Tehát a lényeg, hogy ha egy ismeretlen kutya oldalról közelít feléd az utcán, akkor ne pánikolj be, mert csak ismerkedni akar.

Mit “mond” a kutya?

A kutyák nem beszélnek! A beszélt nyelv csak és kizárólag az ember sajátossága. A kutyák az ugatással, a nyüszítéssel vagy az “énekléssel” nem a gondolataikat próbálják megfogalmazni, hanem az adott hangulatuknak és érzelmeiknek adnak hangot. Például, ha a kutyád meglátja közeledni a postást és elkezd hevesen ugatni, akkor ezzel nem beszél, hogy “Menj innen vagy széttéplek!”, hanem az érzelmeinek ad hangot, “Ideges vagyok, ideges vagyok, ideges vagyok!” Az ugatás a legtöbb esetben egyszerű ösztönreakciója az állatnak, de tudatos jelzésként is szolgálhat a többi kutya vagy az ember számára is. A jó gazda a kutyája ugatásából azonnal meg tudja mondani, hogy milyen hangulatban van az állat.

Hogyan ért meg a kutya?

Ugyan több kutatás is kimutatta már, hogy a kutyák képesek arra, hogy emberi szavakat jegyezzenek meg és azokhoz értelmet is párosítsanak, de a legtöbb esetben a hangulatodra és a testbeszédedre alapoznak, ha ki akarnak ismerni. A kutyák pár egyszerű szón kívül nem értik meg az emberi beszédet, azonban a másodperc tört része alatt képesek felmérni a hangulatodat a testbeszédedből és a hangszínedből.

Ennek szemléltetésére itt egy egyszerű teszt:

Menj oda a kutyádhoz, agresszív testtartással magasodj fölé és hangosan, élesen kiabálj rá:

“Jaj, de szeretlek téged, olyan jó kutya vagy!”

Meglátod, hogy szegény ettől a “dicsérettől” a fülét-farkát behúzza majd.

Vagy!Guggolj le mellé és szelíden, mosolygósan, nyájas szavakkal mond neki, hogy

“Ha még egyszer ezt csinálod, akkor biztos, hogy kidoblak a házból, te büdös dög!”

Ez a “fenyegetés” annyira meg fogja viselni, hogy biztosan oda megy hozzád és megnyalja az arcod.

Mit közöl a testbeszédével a kutya?

A kutyánkkal való jó kapcsolatunk kulcsa abban rejlik, hogy képesek vagyunk-e felismerni az érzéseit és ennek megfelelően reagálni. A következő kép segít neked abban, hogy megértsd a kutyák testbeszédének üzenetét.

A cikk forrásai:

www.aspca.org: American Society for the Prevention of Cruelty to Animals,
Konrad Lorenz – Salamon király gyűrűje,
Charles Darwin: Az ember és az állat érzelmeinek kifejezése,
és persze saját tapasztalat

 

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét