Női testbeszéd. Számtalan megtévesztésre utaló jelet ismer a testbeszéd tudománya és minden ember más és más módot választ a környezete manipulálására.

A kutatások azt mutatják, hogy nagy általánosságban a nőknél a leggyakrabban ez a 3 gesztus árulkodhat hazugságról vagy megtévesztésről.

1. A száj eltakarása

A száj önkéntelen eltakarásának gesztusa annak a jele, hogy az illető tudja, olyan dologról beszél, amiről nem volna szabad!

Ilyenkor az agy tudat alatt arra készteti a testet, hogy fojtsa el a szavakat és erre a legtöbbször a kezünket utasítja. A száj eltakarása a legszínpadiasabb jelenségtől egészen a legészrevehetetlenebb gesztusig is terjedhet. A legtöbb nő igyekszik álcázni ezt a gesztust azzal, hogy például orrvakarásnak vagy smink igazításnak állítja be.

Ha a nő hazudik, akkor csak a hazug szavak kimondása közben takarja el a száját, igyekszik rezzenéstelen arccal elfojtani az érzelmeit és a lehető leggyorsabban túlesni rajta. A hangja elbizonytalanodhat és határozott szemkontaktust is felvehet, hogy lássa, hogyan reagálsz a szavaira.

2. A szem eltakarása

Ha a szem eltakarásának gesztusa beszélni tudna, akkor azt mondaná, hogy „Nem akarom látni a rosszat!”. Ha valami olyat látunk, ami nem tetszik, például egy balesetet vagy egy félelmetes jelenetet egy filmben, akkor ösztönösen eltakarjuk a szemeinket. Nem akarjuk látni, mert nem tetszik, amit látunk. Ha olyanok társaságában vagyunk, akiket a legszívesebben a hátunk közepére se kívánnánk, akkor próbáljuk nem láthatóvá tenni őket és hosszasan dörzsöljük a szemeinket, vagy elnyújtjuk, lassítjuk a pislogásunkat, hogy minél tovább tartsuk csukva a szemeinket.

Az embereknél és főleg a nőknél akkor is megfigyelhető ez a sokat eláruló gesztus, ha valótlant állítanak, tudat alatt ezzel kifejezve, hogy nem akarják látni a saját „rosszaságukat”. Ha valaki hazudik, akkor beszéd közben feltűnően többet takarja vagy tartja csukva a szemeit, mint általában szokta. A szem eltakarásának gesztusa számtalan formában megjelenhet, például szemdörzsölés, szem környékének masszírozása, elnyújtott pislogás, a szem pilláinak csipkedése, smink igazítás stb.

3. A fülmarkolás

A fülmarkolás a száj és a szem eltakarásához hasonlóan a rossz, nem kívánatos dolgok kizárására irányuló manipuláló gesztus. Ha valaki beszéd közben a fülére vagy a füle köré teszi a kezét, esetleg a fülcimpáját húzogatja, azzal szimbolikusan próbálja „nem meghallani” a saját „rosszaságát”, ami a legtöbb esetben hazugságra utal. Ha a hallgatón látjuk ugyanezt, az azt jelenti, hogy nem tetszik neki, amit a beszélő mond vagy jelzi, hogy már eleget hallott és nem kíváncsi a folytatásra.

A fülmarkolásnak számtalan variációja jelentkezhet a nőknél: a fül mögötti rész dörzsölése, a fülcimpa rángatása, a fülkagyló behajlítása, vagy a fülbevaló babrálása.

Fontos! Mielőtt ítéletet mondanál bárki felett is nem szabad megfeledkezned a szokásokról. Ha a hölgy társadnak szokása, hogy folyamatosan babrál a fülével, takarja a száját vagy dörzsöli a szemeit, akkor nála ezt a gesztust ki kell zárnod az értékelésből. A körülmények mindig a segítségedre lesznek, hogy közelebb kerülj az igazsághoz.

A cikk a Playboy online felületén is megjelent! A második részét itt olvashatod: Ha ezeket a jeleket látod semmi esélyed a nőnél.

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét