Számtalan cikkben és könyvben foglalkoznak a siker titkával, a gazdagság „bevonzásával” vagy egy boldogabb és elégedettebb élet megteremtésének lehetőségeivel. A legtöbb írás szinte tényként közli, hogy egy sikeresebb és boldogabb élethez nem kell mást tennünk, mint pozitívan gondolkodni, vizualizálni az álmainkat, leírogatni a céljainkat, valamint türelmesnek és hálásnak lenni.

Nos, gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ezeket az írásokat azoknak készítik, akik soha nem lesznek se sikeresek, se elégedettek a helyzetükkel. Ezeknek az írásoknak a célközönsége a sikerre vágyó sikertelen ember. Az az ember, aki nem igazán szeret megmozdulni, aki mindig mindenben a könnyű utat keresi, aki úgy gondolja, hogy szimplán azzal, hogy gondol a pénzre, majd meg is kapja azt. A szomorú valóság azonban az, hogy ha valóban többre vágysz az életben, akkor bizony dolgoznod kell. Ennek előmozdítása érdekében hadd osszam meg veled azt, amit nem motivációs előadók és sikertrénerek, hanem elismert és gazdag üzletemberek, üzletasszonyok, bankárok, újságírók és ügyvédek vallanak a siker alapfeltételének.

A siker alapfeltétele az önfegyelem!

Az önfegyelmet talán úgy lehetne a legjobban meghatározni, hogy az a képességünk, amivel rávesszük magunkat azoknak a dolgoknak a megtételére, amit ott és akkor meg kell tennünk, függetlenül attól, hogy van-e kedvünk hozzá. Az önfegyelem szokása szorosan kötődik életed irányításához. Az elismert és sikeres üzletemberek azt vallják, hogy akkor érzed magad boldognak, ha úgy érzed, hogy te irányítod az életedet. Az önfegyelem pedig a kulcsa az önmagad és az életed feletti uralomnak. Minél inkább képes vagy az önfegyelemre, vagyis arra, hogy rávedd magad döntéseid végrehajtására, akár van hozzá kedved, akár nincs, annál erőteljesebbnek fogod érezni magad.

Közvetlen kapcsolat van az önfegyelem és az önbecsülés között is. Minél nagyobb önfegyelemre vagy képes, hogy rávedd magad arra a magatartásra, amelyet elhatároztál, annál jobban fogod tisztelni és szeretni magad. Magabiztosabbnak fogod érezni magad, akaratban erősebb leszel, és jobban tudod uralni az aktuális helyzetet és az életedet. Minden alkalommal, amikor önfegyelmet gyakorolsz, az élet minden területen erősödni fogsz. Az önfegyelem hiánya pedig az élet minden területén visszafog. Ez az oka, hogy a társadalmunkban a legboldogabb, legsikeresebb és leginkább tisztelt emberek azok, akik a legnagyobb önkontrollt és önfegyelmet mutatják, és a legjobban tudják uralni saját magukat. Ezt a szokást pedig gyakorlással te is elsajátíthatod, csak dolgoznod kell vele, nem is keveset.

Tedd meg, amit kell akkor, amikor kell!

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét