Sajnos a mai világunk úgy működik, hogy egy társas összejövetel vagy beszélgetés során alig várjuk, hogy a beszélő végre levegőt vegyen a mondandója közben, hogy azonnal közbevághassunk és fújhassuk a saját történetünket. Ez hatalmas tiszteletlenség, mert ezzel azt fejezed ki a másik felé, hogy a mondandója nem olyan fontos, mint a tiéd.

És elhiheted, a másik ezt egy jó ideig nem fogja elfelejteni neked, mert a legértékesebb kincsébe, az önértékelésébe rúgtál bele. (nem ritka, hogy az emberek évek múlva is felemlegetik, hogy „Ha itt vagy, akkor soha nem tudom végigmondani azt, amit akarok.”)

Ha el akarod nyerni mások szimpátiáját és elhitetni velük, hogy valóban fontosak a számodra, akkor nem rombolni, hanem táplálni kell az önértékelésüket.

Hadd mutassak be neked két testbeszéd jelet, ami azt az üzenetet közvetíti mások tudatalattija felé, hogy „Értékellek, figyelek rád és átgondolom a szavaidat.”.

Nézzük őket:

Az értékelő gesztus

Az értékelést az állnak vagy az arcnak támasztott zárt ököl jelzi, amelyhez gyakran fölfelé irányuló mutatóujj is párosul. Ha a figyelem lanyhul, de udvariasságból mégis érdeklődőnek akarunk mutatkozni, a tartás annyiban módosul, hogy az unalom beálltával a fej rátámaszkodik a tenyér aljára.

Az őszinte érdeklődést és értékelést az mutatja, ha a kéz könnyedén érinti az arcot és nem támasztja a fejet.

Az áll simogatása

Az áll simogatása, dörzsölése vagy tapogatása annak a jele, hogy megtiszteljük a másikat azzal, hogy elgondolkodunk a szavain. Nem egyből a szavába vágunk vagy kérdőre vonjuk, hanem éreztetjük vele, hogy fontos volt, amit mondott, képesek vagyunk beleélni magunkat az ő helyzetébe és értékeljük őt.

Hogyan értelmezzük ezeket a gesztusokat?

Néhány gesztust tudatosan felismerünk és tisztában vagyunk a jelentésükkel is, hiszen számtalan alkalommal találkoztunk már velük. Azonban a tudatalatti elménk minden egyes gesztus, mimika és testtartás mögött meghúzódó üzenetet ismer! Az összegyűjtött információkat pedig felhasználja, hogy irányítsa a tudatos gondolkodásodat, a másikhoz való hozzáállásodat és a döntéseidet is. Erről bővebben itt olvashatsz!

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

1 HOZZÁSZÓLÁS

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét