“Hogyan legyek magabiztosabb?”

Számtalan kutatásban bizonyították, hogy ha magabiztosabbnak akarjuk érezni és láttatni magunkat, akkor nincs más dolgunk, mint szokásunkká tenni a magabiztos emberek nyitott testtartását. Amikor csak lehetőséged adódik rá, akkor állj kisterpeszben, tedd a csípődre a kezed, gesztikulálj bátran, emeld a kezeidet távol a testedtől, dőlj neki tárgyaknak vagy akár tedd fel a lábad az asztalra. Próbálj meg a lehető legtöbb helyet elfoglalni a térből!

A nyitott testtartás nyugalmat és a biztonság érzetét közvetíti önmagunk és mások felé, amire a testünk többek között úgy válaszol, hogy megemeli a tesztoszteron hormon szintjét a vérünkben. Ennek hatására magabiztosabbak, nyugodtabbak, céltudatosabbak leszünk és csökken a szervezetünkben a kortizol, vagyis a „stresszhormon” mennyisége is.

Ezzel szemben a zárt testtartás folyamatos nyugtalanságot, feszültséget kelt bennünk (amit mások is látnak rajtunk), és ami azt eredményezi, hogy a szervezetünkben megemelkedik a „stresszhormon” mennyisége. Ennek hatására csökken a kezdeményezőkészségünk, a vállalkozó szellemünk, az új dolgok kipróbálása iránti vágyunk és természetesen az önmagunkba vettet bizalmunk is.

Tehát, ha magabiztosabbnak akarod érezni és láttatni magad, akkor kerülnöd kell a zárt testtartás minden formáját. Kerüld a bokakulcsolást, a karba tett kezet, az indokolatlan lábkeresztezést, saját magad átkarolását, és minden egyéb önmagad látványos megnyugtatására szolgáló mozdulatot is. Ilyen például a nyakláncod babrálása, a táskád szorongatása, a kezeid tördelése, dörzsölgetése és simogatása.

Ha magadra erőlteted a magabiztos emberek nyitott testtartását, akkor idővel a szokásoddá fog válni. Ennek köszönhetően pedig nem csak magabiztosabbnak és nyugodtabbnak fogod érezni magad, de a környezeted szemében is magabiztosabbnak látszol majd. Az így kapott pozitív visszajelzések pedig javítani és táplálni fogják az önbecsülésed.

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét