Ha a kezedbe veszel ma egy önbizalom fejlesztéséről szóló könyvet, akkor azt láthatod, hogy a szerzők a legnagyobbrészt a belső változásra helyezik a hangsúlyt.

Ilyen a pozitív énkép kialakítása, a hozzáállásod megváltoztatása vagy az önmagadba vetett hited ereje. Ezek ugyan valóban fontos dolgok, de arról már szinte senki nem beszél, hogy ennél jóval, de jóval fontosabb az, hogy adj magadnak okot is arra, hogy hinni és bízni tudj önmagadban. Az, hogy te magabiztosnak gondolod és hiszed magad édeskevés! A cél az, hogy magabiztosnak érezd magad, amit csak úgy érhetsz el, ha túllépsz az elméleten és a gyakorlati életben is bebizonyítod magadnak, hogy hasznos és értékes ember vagy. A sziklaszilárd magabiztosság bizonyítékon alapszik.

Ahhoz, hogy bízni tudj önmagadban és a képességeidben cselekedned kell! Meg kell tudnod, hogy mire is vagy valójában képes és megtapasztalnod, hogy gyakorlással az élet minden területén képes vagy fejlődni. Az önbizalmadat az a két belső gondolat fogja táplálni, hogy „Tudom, hogy meg tudom csinálni!” és „Egyszer már megcsináltam, most megcsinálom újra!”

Tudnod kell, hogy értékes ember vagy, nem pedig csak hinned!

Önbizalom növelés egy egyszerű gyakorlattal

Szeretném, ha egy pillanatra visszaemlékeznél. Idézz fel magadban egy olyan múltbéli eseményt, amikor elégedettnek érezted magad. Elégedett voltál önmagaddal és a teljesítményeddel, amikor ha csak egy pillanatra is, de megugrott a bizalmad önmagadban.

Mi történt ekkor? Mi előzte meg ez az érzést?

Segítek!

Teljesítettél egy feladatot! Megoldottál egy problémát!

Megszerezted a végzettséged vagy a jogosítványod, sikerült munkát találnod, felépítetted a saját házadat, sikerült összehozni egy jó szülinapi bulit stb.

Az önbizalom növelésének a leghatékonyabb módja, ha feladatokat, problémákat oldasz meg vagy konfliktusokat kezelsz. Minél több problémát oldasz meg (származzon az az élet bármely területéről), annál értékesebbnek érzed magad. És minél értékesebb vagy a saját szemedben, úgy válsz értékessé mások szemében is. Ne menekülj a konfliktusok elől és ne hagyd másokra a nehézségek megoldását!

Oldd meg te magad!

Ahogy telik az idő és nő az önbizalmad, úgy egyre nehezebb és komolyabb problémákkal mersz majd farkasszemet nézni. Teszed ezt addig, amíg el nem jutsz arra a pontra, hogy gyakorlatilag nem lesz olyan nehézség az életedben, amit ne tudnál kezelni.

Ez a tudat pedig határtalan önbizalommal jár!

Ne csak hidd vagy gondold, hogy értékes ember vagy, hanem bizonyítsd is be magadnak. Ha bebizonyítod, akkor a magadba vetett bizalmad megingathatatlan lesz.

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét