“Az emberek kettő százaléka gondolkodik, három százaléka gondolja, hogy gondolkodik, és a 95 százaléka inkább meghalna, minthogy gondolkodjon.” George Bernard Shaw

 

Ismerős idézet? Gondolom te is találkoztál már vele a különböző közösségi oldalakon.

Azt nem fogom megkérdezni, hogy melyik csoportba sorolod magad, mert már úgyis tudom a válaszod. Természetesen te gondolkodó ember vagy, körülötted ugyan mindenki hülye és mindenki tévesen ítéli meg a világot, de a te elgondolásaid logikusak, ésszerűek, a döntéseid pedig megalapozottak és eredményesek, igaz?

Ezzel csak az a baj, hogy minden egyes ember így gondolkodik. Mindenki többre tartja magát a másiknál és erőteljesen túlértékeli önmagát.

De itt a lehetőség, hogy bebizonyítsd valóban gondolkodó ember vagy! A következőkben bemutatom neked azt a 7 “parancsolatot”, amit a gondolkodó emberek vallanak és döntsd el magad, hogy közéjük tartozol-e vagy sem. Minden “parancsolathoz” az átláthatóság kedvéért zárójelben kommentárt is fűzök!

 

1. Legyőzöm a kisebbségi érzésemet és nem fogadom el szó nélkül, amit a TV-ben, a rádióban, az interneten, vagy az újságban hallok és olvasok az “önjelölt” szakértőktől!

(A mai világban olyan emberek osztják az észt például a pénzügyek terén, akik le vannak égve. Olyan párkapcsolati szakértők akarják megmondani a tutit, akik a saját kapcsolataikat sem tudják megmenteni. Olyan oktatók taníthatnak egyetemeken, akik egy másodpercet sem töltöttek el a gyakorlatban, és olyan sikertrénerek moshatják az agyadat, akik soha, semmilyen valós sikereket nem értek el.)


2. Ameddig mások csak ismereteket gyűjtenek és véleményeket gyártanak, addig én a tudásomat  tapasztalati úton szerzem!

(Az emberek többségének nincsenek önálló gondolataik és nincsen tényleges tudásuk sem. Szó nélkül elfogadják azt, amit a TV-ben vagy a neten látnak anélkül, hogy utánajárnának az állítások valóságtartalmának. A mai ember csak véleményez, feltételez, álláspontot foglal, gondol és hisz, de csak nagyon kevesen tudnak!)


3. Nem irigylek és nem sajnálok senkit, mert tudom, hogy mindenki azt kapja az élettől, amiért többnyire megdolgozott!

(Nem csak a véletlenen múlik, hogy valaki milliomos lesz vagy hajléktalan. Annyit kapsz vissza az élettől, amennyit beleraktál! Ha többet akarsz, akkor többet kell tenned!)


4. Őszinte vagyok önmagammal, tisztában vagyok a gyengeségeimmel és ahelyett, hogy letagadnám őket, próbálok javítani rajtuk!

(Az ember legtöbbet önmagának hazudik! Mivel többségünk önbizalomhiányban szenved, ezért a gyengeségeinkről nem vagyunk hajlandóak tudomást venni, az erősségeinket pedig hajlamosak vagyunk túldimenzionálni. Csak az egészséges önbizalommal rendelkező ember képes önmagáról reális képet alkotni. A legtöbb ember egy kitalált önképpel éli le az egész életét.)


5. Pontosan tudom, hogy az értékek a különbségekben rejlenek nem pedig a hasonlóságokban, ezért nem próbálok meg utánozni senkit és nem próbálok más lenni, mint ami vagyok!

(Az emberek azért neheztelnek másokra és azért ítélnek el másokat, mert különböznek tőlük. Pl: Másképp gondolkodnak, másképp öltözködnek, más politikai pártra szavaznak stb. Csak azért gyűlölik egymást, mert mások. Ezért szoktam azt mondani, hogy ha a semmirekellő, lusta, céltalan emberek rosszallóan tekintenek rád és beszólogatnak, akkor azt nyugodtan veheted bóknak.)


6. Pontosan tudom, hogy minden ember azt fogadja el igaznak, amit el akar fogadni igaznak, így nem erőltetem senkire sem a saját igazságomat.

(A mai világban mindenki abban hisz, amiben akar, azt fogad el igaznak, amit akar, azt lát bele a dolgokba, amit akar, olyan képet fest le a világról és a benne élő emberekről, amilyet csak akar a valóságtól teljesen függetlenül. Ha pedig így van, akkor mégis milyen jogon próbáljuk meg a látszatvilágunk abszurd gondolatait és meglátásait másokra erőltetni?)

 
7. Ítélkezés nélkül szemlélem a világot, mert ez az intelligencia legmagasabb foka!

(Ha sajnálatos módon a te szüleid is azt neveltél beléd, hogy az ibolya szép a varangy pedig ronda, akkor kettő nagyon lényeges dolgot kell mihamarabb magad mögött hagynod.

Az egyik, a túl nagy ragaszkodás azokhoz a dolgokhoz, amiket “jónak” ítélsz meg, a másik pedig, hogy ellököd magadtól azokat a dolgokat, amiket “rossznak” gondolsz. A világunkban nincs jó és nincs rossz, nincs szép és nincs ronda! Csak olyan dolgok vannak, amiket te ítész jónak vagy épp rossznak. Gondoltad volna, hogy annak a világnak, amiben élsz a felét önszántadból félrelököd azzal, hogy rossznak ítéled meg, és így soha nem fogod igazán megismerni és kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket?)

Nos, ez lett volna a gondolkodó emberek 7 parancsolata. Ha gondolkodó embernek tartod magad, akkor gondolkozz el az olvasottakon.

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét