Elgondolkodtál már valaha is azon, hogy miért vásárolod el minden egyes megkeresett forintodat? Hogy miért költöd el még azt a pénzt is, amit még meg sem kerestél, hogy miért vagy hajlandó ezért még horribilis kamatokat is fizetni, és hogy miért kockáztatod még a saját családod jövőjét is azért, hogy te vígan vásárolgathass.

Mi az oka annak, hogy te mindenáron vásárolni és költeni akarsz?

SAJNOS AZ, HOGY BOLDOGTALAN VAGY!

Azt hiszed, hogy egy termék vagy egy szolgáltatás megvásárlásával könnyebb lesz az életed, könnyebben tudsz boldogulni, vagyis boldogabb leszel.

Nem hibáztatlak, hiszen folyamatosan minden irányból azzal bombázzák az elméd, hogy ha megveszed ezt a terméket, akkor 10 évvel fiatalabbnak fogsz látszódni, vagyis boldogabb leszel. Ha  megveszed azt a terméket, akkor egészségesebbé válsz, vagyis boldogabb leszel. Ha pedig a harmadik terméket veszed meg, akkor kivívhatod más emberek tiszteletét és megbecsülését, vagyis boldogabb leszel.

Vedd meg ezt, hogy szeressenek, vedd meg azt, hogy elismerjenek, vedd meg amazt, hogy jobban nézz ki, vagyis vegyél, vegyél, vegyél és akkor majd boldog leszel!

PSZICHO-TÉNY

A marketing és az értékesítés pszichológiájának legelső tétele az, hogy a tökéletes és boldog ember nem vásárol! Minél boldogtalanabb az illető, annál többet költ, és minél elégedettebb valaki, annál kevesebb dolognak érzi szükségét.

Engedj meg nekem egy kérdést!

Attól, hogy megállás nélkül vásárolsz és két kézzel szórod el a pénzed, boldogabb lettél? Boldogabb lettél attól, hogy annyi kacatot halmoztál fel a házadban, hogy lassan már el sem férsz benne?

Meddig tartott az örömöd vagy a lelkesedésed egy-egy termék megvásárlása után? Pár napig vagy hétig? Esetleg csak pár óráig?

Majd mi történt azután, hogy elmúlt a lelkesedésed? Természetesen újra elmentél vásárolni!

Vásárolsz, vásárolsz, vásárolsz, amiért dolgozol és szenvedsz, de a boldogság állapotát csak ideiglenesen tudhatod magadénak.

Ha boldog ember lennél, akkor tudnád, hogy nem várhatod a boldogságot szimpla tárgyaktól vagy szolgáltatásoktól, mert a boldogságot valahol egészen máshol kell keresned.

MI A MEGOLDÁS?

Mi lenne, ha azt mondanám neked, hogy ha egy boldogabb, nyugodtabb és kiszámíthatóbb jövőre vágysz, akkor pontosan a vásárlás ellentétét kell csinálnod, vagyis nem költened, hanem megtartanod kell a pénzed.

A boldogtalanságunk és a stressz legfőbb oka, hogy nem érezzük magunkat biztonságban a saját életünkben! Nincs biztonságérzetünk és kiszolgáltatva érezzük magunkat.

Ez ellen pedig sürgősen tennünk kell valamit!

Ha biztonságra, kiszámíthatóságra törekszel és ezáltal boldoggá akarsz válni, akkor azonnal fel kell hagynod az eszetlen pénzszórással! Amit eddig elektromos orrszőrtelenítőre, zenélő WC kefére, világító cipőre, meg ezekhez hasonló rendkívül fontos dolgokra költöttél, azt most szépen félre kell tenned.

Ahogy, az idő előrehaladtával gyűlik a pénzed, azzal párhuzamosan fog nőni  a biztonságérzeted, az önbizalmad és a boldogságod is. És higgy nekem, ez a biztonságérzet sokkal, de sokkal többet ér, mint bármi más, amire amúgy elköltenéd a pénzed.

A boldogságod szintje megegyezik a biztonságérzeteddel! Ameddig nem érzed azt, hogy biztonságban vagy és az életed a saját kezedben van, addig soha nem leszel boldog!

 Ennyi lett volna a mai önismeret!

 

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét