Általában, ha a hazudozó és a hazugság felismerő képességeikről kérdezik az embereket, akkor rendszerint azt válaszolják, hogy:

  1. Nagyon jól, vagy hihetően hazudnak.
  2. A legtöbb esetben felismerik, ha hazudnak nekik.

Akkor nézzük, hogy valóban így van-e!

Arról, hogy mennyire vagy jó hazudozó, könnyedén megbizonyosodhatsz a következő Pamela Meyer által kitalált végtelenül egyszerű tesztnek a segítségével. Vegyél elő egy lapot, nyomd a homlokodra, tartsd ott, majd így rajzolj rá egy nagy Q betűt.

Kérlek, ezt most csináld meg, mert az eredmény magyarázata befolyásolná a későbbi rajzodat!

Megvagy? Akkor most nézz rá a lapra!

 

Ha a Q betű szára a jobb szemed felé mutat, akkor úgy rajzoltad le a betűt, hogy a te szemszögedből jól látható legyen. Ez azt jelenti, hogy énközpontú vagy és sokkal többet gondolsz saját magadra, mint másokra, a világot a saját nézőpontodból figyeled, és nem igazán érdekel mások véleménye vagy világnézete. Ezzel a hozzáállással nagyon nehéz megtéveszteni és meggyőzni másokat, mert alig ismered az embereket. Ergo, az átlagnál rosszabb hazudozó vagy.

Ha azonban a Q betű szára a bal szemed felé mutat, úgy, hogy egy veled szemben helyet foglaló ember el tudja olvasni, akkor ezzel hajlandóságot mutatsz arra, hogy a világot a saját nézőpontodon kívül más megvilágításban is lásd. Ezzel a hozzáállással könnyedén képes vagy alakítani a magatartásodat az elvárásokhoz, és befolyásolni a mások rólad alkotott véleményét. Magas szintű önellenőrzéssel bírsz, így mindig óriási előnyben vagy, ha mások megtévesztéséről van szó. Ez persze nem azt jelenti, hogy megbízhatatlan vagy, csak azt, hogy minden természetes adottságod megvan hozzá, hogy remek hazudozó és manipulátor váljon belőled.

A statisztika azt mutatja, hogy a többségünk jobb felé kanyarítja a Q betű szárát, vagyis énközpontúak vagyunk, akiket sokkal jobban érdekel a saját dolgunk, mint másoké. Ezért nagyon nehéz meglátnunk a mások cselekedetei mögött megbújó motivációt és érdekeket, így nehezen is tudjuk azt felhasználni ellenük és becsapni őket. Vagyis a többségünk nem jó hazudozó!

Mi a helyzet a hazugság felismerő képességünkkel?

A felmérések azt mutatják, hogy az emberek, különösen a nők hatalmas magabiztossággal beszélnek a hazugság felismerő képességeikről és váltig állítják, hogy csak nagyon ritkán lehet őket becsapni.

A szomorú valóság ezzel szemben az, hogy rendszeresen kerüli el a figyelmünket még a hazugság legszembetűnőbb jelei is.

Folyamatosan ismételt kísérletsorozatokban igazolták (és igazolják mind a mai napig), hogy egy átlagos felnőtt az esetek mindössze 54%-ában képes felismerni a hazugság jeleit és megkülönböztetni az igaz állítást a hamistól. Ez az eredmény pedig csak egy hajszállal jobb annál, mintha vaktában lövöldöznénk. Ráadásul ez a statisztika csak olyan szituációkra érvényes, amikor eleve gyanítjuk, hogy megpróbálnak átverni bennünket.

Akkor miért vagyunk ennyire magabiztosak?

Az emberek azért gondolják úgy, hogy jó hazugság felismerők, mert a környezetükben élő emberek (főleg a család) viselkedését volt idejük bőven megfigyelni és észrevenni, ha valamilyen oknál fogva eltérnek a megszokottól. Mivel mindennap találkozunk velük és úgy ismerjük őket, mint a tenyerünket így persze, hogy észrevesszük, ha hazudnak nekünk.  A házastársak pontosan tudják, hogy milyen hangszínen beszél, és milyen szavakat használ a párjuk, ha őszinte, ideges vagy, ha hazudik.  A szülők tudják, hogy hogyan viselkednek a gyerekeik, ha hazudnak vagy, ha rejtegetnek valamit.

Emiatt gondoljuk úgy, hogy „Ha a feleségemet vagy a férjemet rajtakapom, akkor biztosan mást is hazugságon érek”. Azonban a válasz az, hogy nem! Akikkel nem tartod napi szinten a kapcsolatot vagy ismeretlenek a számodra, azok úgy vágnak át a palánkon az estek nagy százalékában, ahogy nem szégyellik.

Tehát az emberek arra a két állítására, miszerint jól hazudnak és hatékonyan kiszúrják a hazugságokat, a több évtizedes tapasztalat és statisztika azt válaszolja, hogy a legtöbbünk rosszul hazudik és a megtévesztések felével szemben a jelen tudásunk szerint teljesen védtelenek vagyunk.

MEGOSZTÁS
Kugler Ádám
Viselkedéskutató, az InnerSide online magazin alapítója. Vendégszerző a Forbes, a Marie Claire, a Piac és Profit, a Playboy és az Üzlet és Pszichológia magazinokban. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll.

SZÓLJ HOZZÁ!

Kérjük, szóljon hozzá!
Kérjük, adja meg a nevét